Відродження ремесел

2012-11-01

/Files/images/SAM_4724.JPG

Відродження ремесел

Народні художні ремесла в Україні є невід’ємною складовою української культури. З покоління в покоління передавалися таємниці технічної та технологічної майстерності, вдосконалювалися прийоми обробки природних матеріалів. І тому охорона, відродження, збереження і розвиток народних художніх ремесел стало одним із пріоритетних обов'язків молодої незалежної української держави.

Саме враховуючи необхідність відродження у сучасної молоді уміння традиційного написання писанок 30 жовтня в Арбузинському районному Будинку творчості школярів у рамках проекта «Відроджуємо ремесла» відбувся семінар-практикум для керівників гуртків декоративно-прикладного мистецтва та науково-технічної творчості. У ході семінару розглядались питання щодо відродження писанкарства в Арбузинському районі та кожен його учасник зміг не тільки узнати про історію писанки, про значення кольорів, символіки та орнаментів, які використовуються при розписі писанок, а й спробував самостійно написати писанку.

Керівник гуртка Арбузинського БТШ Ярошенко Т.М. поділилась досвідом організації роботи гуртка «Писанкарство». Керівник гуртка «Українська народна вишивка» Богославець В.М. повідомила, як формувати знання та уявлення вихованців про українські традиції та культуру, народні ремесла на заняттях гуртків декоративно-прикладного мистецтва.

Практична частина семінару-практикуму складалась із проведення наступних майстер-класів - «Писанка Херсонщини» (Ярошенко Т.М.), «Орігамі «Великодні сувеніри» (Левченко С.О.) та «Великодні листівки» (Павлова І.М.). Керівники гуртків також мали змогу переглянути виставку дитячої творчості «Писанка — символ сонця», підготовлену вихованцями БТШ, на якій були представлені різнобарвні писанки різних видів: воскові традиційні, ніжні паперові, неповторні бісерові, яскраві мальовані та оригінальні в’язані писанки, а також чудові вироби із соломки та вишивані роботи на тему писанкарства та Великодня.

Кiлькiсть переглядiв: 157

Коментарi