• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Безпека життєдіяльності
Інструкції
з безпеки життєдіяльності вихованців
під час навчально-виховного процес


ІНСТРУКЦІЯ


вступного інструктажу по безпеці життєдіяльності

з вихованцями Арбузинського районного Будинку творчості школярів

1.Загальні відомості про навчальний заклад.

1.1 Арбузинський районний Будинок творчості школярів Арбузинської районної ради Миколаївської області знаходиться за адресою: Миколаївська область, с.м.т. Арбузинка, провулок Торговий , будинок, 21 .

1.2. Територія БТШ розміщена у центрі селища, біля автодороги державного значення, та межує будівлями Будинку культури, районної бібліотеки .

1.3. На території закладу розміщені: будівля БТШ, зовнішні туалети, клумба.

2.Об’єкти підвищеної небезпеки на території закладу та біля неї.

2.1. Об’єкти поблизу закладу: автомобільна дорога , господарчі будівлі установ і організацій біля БТШ.

2.2. Об’єкти на території БТШ : дах, вікна і фасад будівлі, зовнішні туалети.

3.Внутрішній розпорядок закладу

3.1. Навчальний рік для гуртків, що діють на базі БТШ розпочинається 1 вересня і триває до 31 травня. Для гуртків, що діють на базі інших закладів розпочинається 1 жовтня і триває до 31 травня

3.2. БТШ працює за 5-денним робочим тижнем з двома вихідними днями: суботою та неділею, окрім гуртків , що діють на базі Будинків культури.

3.4 Заняття розпочинаються з 13.00 год. та відбуваються згідно розкладу, який затверджується директором закладу.

3.5. Тривалість занять становить: 6 років – 35 хв., 7- 16 років – 45 хв.

3.6. Встановлено перерви тривалістю від 10 до 15 хв.

3.7. У БТШ проводяться масові заходи: свята, конкурси, експедиції, походи,змагання та інші.

3.9 Забороняється вихованцям покидати територію закладу під час навчально-виховного процесу без відома керівника гуртка .

3.10. Робочий день закінчується о 17-00 год.,окрім на базі шкіл та БК.

3.11.До навчально-виховних заходів, занять допускаються вихованці , які пройшли відповідний інструктаж з безпеки життєдіяльності.

3.12 .Вступний інструктаж з безпеки життєдіяльності проводить керівник гуртка на початку кожного навчального року, або при прибутті нового вихованця . Первинний інструктаж з предмету проводять перед початком практичних занять з вихованцями. Результати інструктажу реєструються у відповідних журналах.

4. Загальні правила поведінки вихованців у Будинку творчості школярів .

4.1.Дотримуватися законодавства України, морально-етичних норм поведінки.

4.2.Приймати активну, посильну участь у різних видах навчально-виховної та трудової діяльності .

4.3.Бережно ставитися до державного, громадського, приватного та особистого майна.

4.4.Вчасно приходити до БТШ. Відвідувати заняття, не пропускати їх без поважних причин.

4.5.Одягатися охайно, без зухвалості. На хореографічних, туристських заняттях слід бути у відповідному одязі.

4.6.Дотримуватися правил особистої гігієни, вчасно зрізувати нігті.

4.7.Не вживати тютюну, алкоголю, наркотичних речовин на територій закладу та поза її межами.

4.8.Під час перерв поводити себе спокійно, не бігати, не штовхатись, голосно не розмовляти. Реагувати на зауваження .

4.9.Виконувати всі законні вказівки адміністрації, працівників, адекватно реагувати на зауваження дорослих.

4.Правила безпеки під час навчально-виховного процесу.

4.1.Під час навчально-виховного процесу, перерв перебувати тільки на території закладу. По закінченню занять чи масових заходів перебування вихованців заборонене.

4.2.Під час проведення заходу, слід перебувати у полі зору педагога , чітко виконувати його вказівки та інструкції, не займатися сторонніми справами та не відволікатись. Під час спортивних змагань та ігор дотримуватись відповідних правил.

4.3.Під час перерв вести себе спокійно, не бігати, не заважати іншим, не сідати на підвіконня, перила східців чи елементи системи опалення, не користуватись спортінвентарем, чи іншим навчальним обладнанням. Забороняється застосовувати образи, силу проти товаришів, вступати у бійку.

4.4.Перебувати в приміщеннях, кабінетах, спортзалі, майстернях тільки під час занять з дозволу керівника гуртка . До господарських, технічних приміщень вхід вихованцям заборонено.

4.5.Забороняється приносити до БТШ небезпечні предмети (ріжучі, колючі, вибухові, вогненебезпечні).

4.6.Вікна дозволяється відчиняти тільки керівнику гуртка , або техпрацівникові у приміщеннях лише 1-го поверху. Вікна 2-3-го поверху повинні мати відкриті лише фрамуги.

4.7.Носити одяг, взуття слід відповідно пори року та особливостей занять. Взуття має бути дитячих, або підліткових моделей, відповідати віку учня, бути справним, на неслизькій підошві та без високих підборів.

4.8.На території закладу пересуватися тільки по пішохідних доріжках спокійно без поспіху. Бути завжди уважним, вчасно помічати перешкоди. Під час пересування транспорту по території тримати безпечну дистанцію. Знаходитись близько до зовнішніх стін будівель, під дахами будівель (особливо взимку) категорично забороняється ( загроза падаючих бурульок, фасадної плитки).

4.9.Забороняється їздити по пішохідних доріжках закладу на велосипедах, мопедах, скутерах чи іншому транспорті.

4.10.При знаходженні на території школи небезпечних чи підозрілих предметів, обривів електромереж, відкритих колодязів без люків - не наближатися та не чіпати їх, по можливості забезпечити їх огородження, терміново повідомити про це керівника гуртка чи директора.

4.11.У разі поламки будь-якого обладнання, меблів, негайно припинити користування ними, повідомити про це керівника гуртка чи інших працівників .

4.12.Для вихованців еколого – натуралістичного напряму під час перенесення чи використання с/г інвентарю, який використовується для трудової діяльності на клумбах (сап, лопат, граблів, ножовок) бути особливо обережним, застосовувати їх тільки з дозволу керівника гуртка. Під час транспортування, гострі частини інструменту повинні бути захищені відповідним накладками.

4.13.Під час перебування на масових заходах (у актовому залі, спортзалі) слід знати місцезнаходження основного та запасного виходу. Під час виходу слід дотримуватись спокою, не штовхатись, не панікувати, не затримуватись біля дверей.

4.15.Недотримання правил безпеки учасниками навчально-виховного процесу може призвести до їх травмувань, або загибелі.

5.Безпека на дорогах та транспорті.

5.1.Йти до БТШ , або додому необхідно тільки тротуарами, а за їх відсутності в один ряд по узбіччю дороги назустріч транспортних засобів.

5.2.Переходити проїжджу частину дозволяється тільки по пішохідним переходам, які обладнані відповідними знаками та дорожньою розміткою. Перед переходом слід впевнитись у відсутності транспортних засобів. Перебігати, переїжджати на велосипеді проїжджу частину забороняється.

5.3.Чекати громадський транспорт слід у відведених місцях: на зупинках, узбіччі - подалі від транспорту, що рухається. Під час чекання слід дотримуватись правил поведінки.

5.4.Здійснювати посадку і висадку у громадському транспорті дозволяється після повної його зупинки. Під час виходу з автобуса слід триматись за поручні, впевнитись у відсутності біля виходу сторонніх предметів, слизького місця чи вибоїн.

5.5.Під час перебування у громадському транспорті забороняється голосно розмовляти, бігати по салону, порушувати поведінку.

5.6.Після виходу не затримуйтесь біля дороги, ідіть разом з усіма. Обходити автобус слід тільки ззаду.

5.7.У разі виникнення аварії чи ДТП слід негайно покинути транспортний засіб, надати першу допомогу потерпілим та чекати прибуття працівників ДАІ.

5.8.Недотримання правил безпеки на дорогах та користування транспортом може призвести до травмування, або загибелі людей

6.Електробезпека.

6.1.Забороняється користуватися електроприладами, електрообладнанням без дозволу керівника гуртка.

6.2.Забороняється вихованцям самостійно ремонтувати електроприлади, вкручувати електролампочки, мити плафони, користуватись несправним обладнанням.

6.3.Вмикати електроосвітлення, сідати за комп’ютер з мокрими руками забороняється.

6.4.При виявленні пошкодженої електропроводки, обірваного дроту, чи іншого електрообладнання забороняється наближатися до цього місця чи торкатись до нього руками.

6.5.При виявленні запаху горілої електропроводки, задимленості чи вогню у електроприладах, слід негайно відключити їх від напруги чи вимкнути головний рубильник. Про всі недоліки чи аварії з електромережею, електроприладами слід негайно повідомляти працівників чи адміністрацію закладу.


6.6.Необережне поводження з електроприладами може призвести до ураження електричним струмом, що спричинить травми, або загибель людей.

7.Пожежна безпека у школі.

7.1. Забороняється використовувати джерела відкритого вогню, палити на території БТШ.

7.2.Забороняється використовувати електричні обігрівальні прилади, для обігріву приміщень.

7.3.Подовжувачі, розетки, світильники, інші електроприлади, які використовуються повинні бути сертифіковані, перевірені відповідальною особою та дозволені для використання у навчальних закладах.

7.4.Забороняється зберігати горючі, легкозаймисті речовини біля електроприладів, електропроводки, приладів опалення.

7.5.У разі виникнення пожежі слід негайно повідомити про це працівників, адміністрацію школи, організовано під керівництвом вчителя покинути приміщення школи згідно плану евакуації (з використанням запасних виходів та вказівників), викликати службу порятунку за телефоном 101.

7.6.При значному розповсюдженню вогню необхідно евакуювати усіх учасників навчально-виховного процесу, переглянути усі шафи, столи на предмет дітей, які сховалися та закрити щільно двері і вентиляційні отвори усіх приміщень.

7.7.При незначному загорянні, слід негайно відключити електроприлади та загасити полум’я первинними засобами пожежогасіння: збити полум’я одягом, накрити тканиною чи застосувати переносний вогнегасник. Приміщення, які мають вогнегасники позначені спеціальною табличкою та відображені на планах евакуації.

7.8.Необережне поводження з вогнем може викликати пожежу, що спричинить пошкодження майна, травмування, або загибель людей від опіків та чадного газу.

8.Надання першої допомоги потерпілим.

8.1.Вивести (винести) потерпілого з місця де стався нещасний випадок з дотриманням заходів особистої безпеки (захист від електроструму, вогню, транспорту, небезпечних предметів).

8.2. Викликати швидку допомогу по телефону 103, повідомити про даний випадок адміністрацію.

8.3.Забезпечити потерпілому спокій у зручному положенні, визначити вид та ступінь травми (забій, поранення, вивих, перелом, опік, отруєння).

8.4.Розпочати необхідні заходи першої допомоги: при потребі зупинити кровотечу з використанням дезинфікуючих, перев’язувальних матеріалів, зафіксувати місце перелому шиною, або підручними засобами, прикласти лід на місце вивиху, перелому чи забою. При сильній кровотечі необхідно накласти джгут вище місця поранення. При втраті свідомості до носа потерпілого підносять вату змочену нашатирем. У разі зупинки серцебиття, припинення дихання вживати реанімаційні заходи з потерпілим до прибуття швидкої допомоги: штучне дихання з непрямим масажем серця.

8.5.При хімічних опіках кислотами місце пошкодження ретельно промивають проточною водою протягом 10-15 хвилин, потім місце опіку промивають 10%-ним розчином питної соди. При опіці їдкими лугами, уражене місце промивають слабким розчином оцтової кислоти. Місце хімічних опіків забинтовують.

8.6.При ознаках харчового отруєння слід негайно викликати швидку допомогу, до прибуття лікарів у потерпілого бажано викликати блювоту, очистити, промити шлунок великою кількістю води, дати потерпілому активоване вугілля та багато несолодкого чаю.

8.7.Контролювати стан потерпілого до прибуття медиків.

Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області



«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____

ІНСТРУКЦІЯ№______


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НАГУРТКАХ

ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ

під час ручної обробки деревини


І. Загальні положення


1.1. До роботи під час ручної обробки деревини допускаються вихованці , що пройшли інструктажі на робочому місці про безпечні методи роботи. Ці знання закріплюють, перевіряють у межах навчальної програми. Проведення інструктажу з техніки безпеки оформляють у журналі.

1.2. Небезпечність у роботі :

- пошкодження рук, тіла під час роботи несправним інструментом;

- пошкодження рук, тіла при запилюванні без застосування пристроїв.

1.3. Виконуйте тільки роботу, яку доручив керівник гуртка .


2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, заховайте волосся під головний убір.

2.2. Перевірте наявність інвентаря (щітки, совка), справність верстака (затискні коробки, упор для пиляння, затичні клини, пристрої для креслення).

2.3. Розкладіть на верстаку інструменти індивідуального користування у порядку, встановленому керівником гуртка. Все зайве приберіть.

2.4. Без дозволу керівника гуртка до роботи не приступайте.


3. Вимоги безпеки під час роботи


3.1. Надійно закріпіть матеріал, що обробляється, (деревину) у затискачах верстака.

3.2. Користуйтесь тільки справним, добре налагодженим і наточеним інструментом. Використовуйте інструменти тільки за призначенням.

3.3. Працюйте лучковою пилкою тільки після того, як переконаєтесь, Що полотно добре розведене і надійно закріплене; тятива забезпечує необхідний його натяг.

3.4. Працюйте справним стругальним інструментом. Розщеплені частини стругів негайно замінюйте. Ручки інструментів повинні бути зручними для роботи.

3.5. Технологічні операції (пиляння, обтісування, довбання, свердління, з'єднування деталей) виконуйте на верстаку у відповідних місцях, використовуючи пристрої, підпори, підкладні дошки.

3.6. Прибирайте стружку, відходи. Своєчасно повертайте керівнику гуртка інструмент загального користування .

3.7. Не відволікайтесь під час роботи, стежте за правильністю прийомів.

3.8. Готуйте і підігрівайте клей тільки під наглядом керівника гуртка в ізольовану від майстерні і добре вентильованому приміщенні.

3.9. Не користуйтесь у майстерні відкритим вогнем та електронагрівником.

3.10. Під час запилювання використовуйте напрямляч для опори полотна інструмента.

3.11. Очищайте струги (рубанок, фуганок) від стружок дерев'яними клинами.

3.12. У випадку псування інструменту під час роботи негайно замініть його.


4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Залишки матеріалів, незакінчені вироби здайте керівнику гуртка .

4.2. Перевірте стан інструментів і поскладайте їх.

4.3. Приберіть робоче місце, користуючись щіткою. Не здувайте стружку і не змітайте її рукою.

4.4. Перевірте наявність та справність всіх деталей верстака.

4.5. Приведіть себе у порядок.

4.6. Виходьте з майстерні тільки з дозволу керівника гуртка.


5. Вимоги безпеки у аварійних ситуаціях


5.1. У випадку отримання травми, при виявленні несправностей під час роботи припиніть роботу і повідомте про це керівника гуртка .



____________________________ ____________ ___________________

(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)






Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ №___


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКУ

НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМУ

при виконанні столярних робіт


І. Загальні вимоги безпеки

1.1. До столярних робіт допускаються вихованці, які пройшли інструктажі з охорони праці, про безпечні методи роботи.

1.2. Вихованець зобов'язаний:

- виконувати правила поведінки в майстерні;

- користуватися спецодягом, запобіжними пристосуваннями;

- виконувати лише ту роботу, з якої проінструктований і до якої допущений;

- не допускати на робоче місце сторонніх осіб.

1.3. Забороняється застосовувати ручний інструмент, що має вибоїни, сколи робочих кінців, зазубрини і гострі ребра у місцях затискування рукою.


2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, волосся сховайте під головний убір.

2.2. Підготуйте своє робоче місце до безпечної роботи:

- огляньте робоче місце, приберіть непотрібні предмети і матеріали, звільніть проходи;

- матеріали, інструмент і пристосування на робочому місці розташуйте у порядку їх використання.

2.3. Перед розташуванням матеріалу вручну укладіть його на міцну опору.

2.4. Перед роботою на верстаті слід перевірити: наявність заземлення електродвигуна, корпуса верстата, електроінструменту, пускові і гальмуючі пристрої верстата.

2.5. При застосуванні електрообладнання необхідно перевірити його роботу на холостому ходу.


3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. При розпилюванні матеріалу під кутом слід застосовувати інвентарний шаблон (короб).

3.2. Забороняється:

- залишати ріжучий інструмент лезом догори підчас перерви у роботі;

- розпилювати матеріал на коліні;

- ставити руки чи пальці у пропил для спрямування пилки по рисці;

- очищати рубанок від стружки пальцями з боку підошви рубанка.

3.3. Вимоги безпеки при роботі на верстатах чи механізмах:

3.3.1. При роботі стрічковою електричною пилкою особливу увагу слід

звернути на справність пиляльної стрічки і роботу шківів, які повинні обертатися вільно і легко.

3.3.2. На циркулярних пилках і фугувальних верстатах застосовувати штовхачі для просування заготовок довжиною менше 60 см.

3.3.3. Забороняється працювати на циркулярній пилці поздовжнього розпилювання без розклинюючого ножа і захисного кожуха.

3.3.4. При свердлінні електродриллю отворів у дерев'яних конструкціях стежте за надійним закріпленням свердла у гнізді шпинделя і за рівномірним виходом стружки з отвору.

3.3.5. При застосуванні електрорубанка слід пересувати його по прямій лінії, без перекосів. Стежте, щоб ножі не забивались стружкою, періодично зачищайте їх.

3.3.6. Виконувати роботу на верстаті з абразивним каменем слід лише при наявності огороджувального кожуха абразивного круга, і захисного екрана.

3.4. Під час роботи на верстатах забороняється:

- братися за свердло руками, працювати в рукавицях, обробляти забруднений матеріал, подавати оброблюваний матеріал ривками;

- складати оброблювані деталі на столі верстата чи огорожі;

- знімати чи встановлювати огорожу рухомих частин;

- гальмувати рухомі частини верстата руками чи будь-якими предметами;

- залишати без нагляду не вимкнені з електромережі верстати, інструмент;

- чистити, обтирати обладнання, виконувати ремонт; підтягувати гайки на робочому ходу, використовувати верстати і механізми для робіт, що не відповідають прямому призначенню.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Вимкнути верстати, електроінструменти, обладнання з електромережі.

4.2. Очистити інструменти і здати їх на зберігання.

4.3. Прибрати робоче місце, сміття і сторонні предмети з проходів.

4.4. Зняти спецодяг, вимити руки з милом.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При отриманні травми чи появі несправності на верстатах, інструментах слід негайно припинити роботу та повідомити про це керівника гуртка.


_____________________________ ____________ ___________________

(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)





Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області



«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____


ІНСТРУКЦІЯ №______


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКУ НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМУ


під час роботи на токарному верстаті по металу


І. Загальні положення

1.1. До роботи на токарному верстаті допускаються вихованці, що пройшли відповідне навчання, інструктажі на робочому місці про безпечні методи роботи.

1.2. У робочій зоні можливий вплив таких шкідливих та небезпечних факторів, як рухомі частими устаткування, електричний струм.

1.3. Нещасні випадки під час роботи на токарному верстаті можуть трапитись при:

- відсутності або несправності засобів захисту;

- неміцного кріплення деталі, інструменту;

- несправності електрообладнання, зокрема, - заземлення, занулення;

- безладу на робочому місці.

1.4. Виконуйте тільки роботу, доручену керівником гуртка .

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір.

2.2. Перевірте наявність і надійність кріплення захисних засобів, з'єднання захисного заземлення, занулення з корпусом верстата.

2.3. Розмістіть заготовки та інструменти в певному порядку на приставній тумбочці або спеціальному пристрої.

2.4. Міцно закріпіть різець і деталь, яку обробляєте, вийміть ключ з патрона і покладіть у встановлене місце.

2.5. Перевірте роботу верстата на холостому ходу та справність пускового механізму.

2.6. Перед початком роботи одягніть захисні окуляри.

2.7. При виявленні несправностей повідомте про них безпосереднього керівника, без його дозволу до роботи не приступайте.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Плавно підводьте різець до деталі, яку обробляєте, не допустіть збільшення перерізу стружки.

3.2. Зачищайте деталі на верстаті напилком або шкуркою, прикріпленою до жорсткої оправи.

3.3. Під час роботи з центрами, перевірте, чи надійно закріплено задню бабку, стежте, щоб отвір у заготовці був правильним.

3.4. Користуйтесь ключами, що відповідають гайкам і головкам гвинтів.

3.5. Стержень, який обробляєте, вибирайте такої довжини, щоб він не виступав за межі верстата.

3.6. Під час роботи забороняється:

- нахиляти голову близько до патрона, до різального інструменту;

- передавати і приймати предмети через обертові частини верстата;

- спиратися і класти лікті на верстат;

- вимірювати деталі, які обробляєте змащувати їх, чистити і прибирати стружку з верстата до його повної зупинки;

- охолоджувати різальний інструмент або деталь, що обробляється, за допомогою ганчірки;

- допускати вихід з-під різця довгої стружки;

- зупиняти верстат, гальмувати патрон рукою;

- підтримувати або ловити рукою відрізану деталь;

- відходити від верстата, не вимкнувши його.

3.7. Перед вимиканням верстата відведіть різець від деталі, що обробляється.

3.8. У випадку вимкнення струму в мережі негайно вимкніть станок.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Відведіть супорт і вимкніть електродвигун.

4.2. Приберіть стружку з верстата за допомогою щітки, а з пазів тканини - гачком. Не здувайте стружку ротом і не змітайте рукою.

4.3. Протріть і змастіть верстат. Приведіть у порядок інструмент та індивідуальні засоби захисту.

4.4. Здайте верстат керівнику гуртка.

4.5. Виходьте з майстерні тільки з дозволу керівника гуртка.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При виявленні несправності під час роботи негайно вимкніть верстат і повідомте безпосереднього керівника гуртка.

5.2. У випадку травми, пожежі негайно повідомте керівника гуртка.



_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)



Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області

«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____


ІНСТРУКЦІЯ№______


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКУ НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМУ


при виконанні робіт на деревообробному обладнанні


І. Загальні вимоги безпеки

1.1. До роботи на деревообробному обладнанні допускаються вихованці , які пройшли вступний та первинний інструктажі з охорони праці, про безпечні методи роботи.

1.2Вихованець повинен виконувати лише ту роботу, з якої пройшов інструктаж і на яку видано, завдання, не передоручайте свою роботу іншим особам.

1.3. Дотримуйтесь правил поведінки для гуртківців у майстернях.

1.4. У процесі роботи можлива поява таких небезпечних та шкідливих факторів, стосовно до яких необхідно дотримуватися правил безпеки:

- рухомі частини обладнання, рух повітря, можливість появи електричної напруги на не струмопровідних частинах обладнання, гострі кути, задирки на обладнанні та матеріалі.

1.5. З метою запобігання пожежі, травм необхідно:

- утримувати в чистоті обладнання та приміщення,

- дотримуватись технологічної дисципліни,

- дбайливо ставитись до устаткування, інструменту, пристроїв, матеріалів,

- працюйте на справному устаткуванні, справним інструментом, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника або ліквідуйте їх власними силами, якщо це входить у ваші обов'язки,

- не користуйтесь відкритим вікном,

- дотримуйтесь вимог особистої гігієни.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір.

2.2. Уважно огляньте робоче місце, приберіть усі зайві предмети. Робочий інструмент, пристосування і матеріал розташуйте у зручному і безпечному для користування порядку, перевірите справність інструменту.

2.3. Необхідно перевірити:

- наявність і справність захисних огороджень і пристосувань,

- надійність кріплення заземляючих дротів, справність ріжучого інструменту.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Під час роботи верстатів забороняється загромаджувати матеріалом основні проходи.

3.2. Товщина, розпилюваного матеріалу не повинна бути більшою за виступаючу частину пиляльного диска над столом.

3.3. При розпилюванні заготовок довжиною понад 1,5 м по обидва боки від верстата для підтримання заготовок встановлюється роликова опора.

3.4. При допилюванні заготовок необхідно застосувати штовхач, який виключає доторкання рук до пиляльного диска.

3.5. При роботі на пилках необхідно застосовувати розклинюючий ніж.

3.6. Забороняється виконувати гальмування обертових частин верстата і деталей рукою чи предметами.

3.7. Дискова пилка під час роботи повинна мати плавний хід і рухатися у площині, перпендикулярній до її валу. Забороняється працювати пилкою, що має качання і биття.

3.8. Дискові пилки повинні бути без тріщин і віддалених зубців.

3.9. Під час роботи на деревообробних верстатах забороняється спиратися на станину чи торкатися руками рухомих частин, закріплювати огородження, змащувати частини механізму, прибирати відходи, поправляти чи витягати застряглі матеріали та виконувати інші дії, що можуть призвести до травмування.

3.10. Безпечні верстати, які служать для обробки прямих предметів, повинні мати спрямовуючу лінійку.

3.11. При роботі на круглопиляльному верстаті з ручною подачею для ручного розпилювання:

3.11.1. При поздовжньому розпилюванні верхньою частиною пилки її нижня частина повинна бути закрита під столом суцільною огорожею чи двома запобіжними щитами; позаду пилки повинен бути встановлений розклинюючий ніж. Відстань між лезом ножа і зубцями пилки не повинна перевищувати 10 мм.

3.11.2 Забороняється робота на круглопиляльному верстаті для поздовжнього розпилювання без розклинюючого ножа.

3.11.3. Переміщення розклинюючого ножа на необхідну величину слід виконувати легко, рукояткою чи штурвалом.

3.11.4. Якщо поздовжнє розпилювання ведеться нижньою частиною пилки, то вся її неробоча частина повинна бути закрита запобіжним ковпаком. Нижня частина пилки закривається огорожею, що не заважає роботі.

3.11.5. При роботі на круглопиляльному верстаті з кареткою повинні застосовуватися на каретці затискачі, а. на столі - упори, для того, щоб матеріал, що розпилюють, не вискакував і не повертався у каретці, а каретка не просувалась далі потрібного.

3.11.6. Щілина для пилки у столі верстата повинна бути не ширша 10 мм.

3.12. При роботі на круглопиляльному верстаті для поперечного розпилювання:

3.12.1. Для подачі матеріалу до пилки повинні застосовуватися полозки чи інші пристосування, які мають упорні лінійки, що штовхають матеріал, який обробляється. Працювати без подавального пристосування не дозволяється.

3.12.2. Вся верхня частина пиляльного диска повинна бути огороджена міцним запобіжним ковпаком, що закриває всі зуби в непрацюючої пилки, а у працюючої пилки відкриває ту частину пиляльного диска, яка бере участь у пилянні.

3.12.3. На каретці, супорті чи полозках повинні бути вставлені щитки, що перешкоджають вильоту матеріалу. Для штовхання каретки чи супорта необхідно застосовувати рукоятки, що дозволяють працюючому не вводити руки у небезпечну зону верстата.

3.13. При роботі на фугувальному верстаті:

3.13.1. Робоча частина щілини стола фугувального верстата повинна бути закрита автоматично діючою огорожею, що дозволяє робітникові виконувати всі необхідні прийоми і відкриває ножову щілину лише на ширину деталі, яка обробляється.

3.13.2. Подавальні механізми фугувальних верстатів з механічною подачею (ланцюги, притискні ролики та ін.) огороджуються таким чином, щоб у механізмі залишилось відкритим лише те місце, у яке подається деревина.

3.13.3. При струганні на фугувальному верстаті з ручною подачею довжиною меншою 400 мм, чи товщиною меншою 50 мм, шириною меншою 50 мм слід користуватися колодками-штовхачами для подачі і притискання деревини.

3.14. При роботі на фрезерному верстаті:

3.14.1. На фрезерних верстатах робоча частина фрези повинна бути захищена суцільною металевою огорожею, а робоча частина - пересувною огорожею. Фрези необхідно закріплювати шаткими кріпильними деталями, які перешкоджають самовідгвинчуванню болтів, зміщенню чи вильоту інструменту.

3.14.2. При роботі на фрезерному верстаті із застосуванням спрямовуючої лінійки необхідно обов'язково користуватися пристосуваннями, які встановлюються по обидва боки ріжучого інструменту і притискають деталь, що обробляється, до лінійки і до столу.

3.14.3. При фрезеруванні деталей перерізом меншим 3x3 см і деталей зі складною криволінійною формою профілю обов'язково користуватися штовхачами.

3.14.4. При роботі без спрямовуючої лінійки необхідно застосувати кільце на шарикопідшипнику як опору для шаблона. При роботі великими ріжучими інструментами (диски та інші з радіусом більше 100 мм) необхідно укріплювати верхній кінець шпинделя і подавати матеріал закріпленим у каретці.

3.15. При роботі на свердлильному верстаті:

3.15.1. Патрони для свердл повинні бути гладкими і мати обтічну форму.

3.15.2. Для відбивання пазів і гнізд необхідно застосувати фрези.

3.15.3. Свердла повинні бути огороджені, причому в міру заглиблення свердла у деревину, огорожа повинна закривати ту частину інструмента, яка залишається згори, а в міру виходу свердла з отвору - огороджувати весь інструмент.

3.15.4. Матеріал, що обробляється, повинен міцно закріплюватись спеціальним затискачем.

3.15.6. Малі деталі рекомендується свердлити на верстатах з механічною чи пневматичною подачею.

3.15.7. Всі рухомі частини приводного вузла свердлильного верстата повинні бути огороджені.

3.16. При роботі на стругальному верстаті:

3.16.1. При роботі на стругальному верстаті без автоматичної подачі деревини (поздовжньо-стругальних верстатах) працюючі повинні оберігати себе від потрапляння пальців рук у щілину між столом і обертовим інструментом.

3.16.2. Особливу увагу слід приділяти міцності і надійності кріплення ножів, що запобігає їх вильоту і поломкам. Міцність кріплення ножів необхідно постійно перевіряти.

3.16.3. При установці спрямовуючих лінійок неробочі блоки щілини між столом повинні бути закриті. При обробці предметів, довших за стіл верстата, обов'язково застосовуються підтримуючі підставки.

3.16.4. При струганні предметів довжиною меншою 40 см і товщиною 7 см з ручною подачею необхідно для наведення матеріалу користуватися . спеціальними затискними колодками. Працювати без колодок небезпечно.

3.17. При роботі ручними інструментами:

3.17.1. Ручки молотків і ін. інструментів повинні бути виготовлені з міцної і в'язкої деревини.

3.17.2. Сокири, молотки, стамески, викрутки, напильники, рашпілі необхідно надійно насаджувати на ручки. Верстат повинен бути міцним і стійким, з ящиком чи шафою для інструментів.

3.17.3. Весь ручний інструмент необхідно щомісяця ретельно оглядати

і ремонтувати.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Прибрати робоче місце, очистити обладнання від стружки, опилок та інших відходів, скласти інструмент у спеціально відведене місце.

4.2. Повідомити безпосереднього керівника про всі неполадки і порушення, що були виявлені у процесі роботи.

4.3. Вимкнути живлення електричним струмом.

4.4. Зняти спецодяг, вимити руки і обличчя водою з милом.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Зупинити деревообробне обладнання необхідно у таких випадках:

- при появі у механізмі незвичних стуків;

- при виявленні у деревині сторонніх предметів;

- якщо при дотику до деталей рами відчувається дія електричного струму.

5.2. В аварійних ситуаціях необхідно негайно вимкнути подачу електроенергії та повідомити керівника гуртка

5.3.У випадку травмування чи пожежі негайно повідомити керівника гуртка.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ №______


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКАХ ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


при виконанні електротехнічних робіт


І. Загальні вимоги безпеки


1.1. До виконання електротехнічних робіт допускаються вихованці, які пройшли вступний та первинний інструктажі з охорони праці, про безпечні методи роботи.

1.2.Вихованець повинен виконувати лише ту роботу, з якої пройшов інструктаж і на яку видано, завдання, не передоручайте свою роботу іншим особам.

1.3. Дотримуйтесь правил поведінки для гуртківців у майстернях.

1.4. У процесі роботи можлива поява таких небезпечних та шкідливих факторів, стосовно до яких необхідно дотримуватися правил безпеки:

- дія електричного струму.

1.5. З метою запобігання пожежі, травм необхідно:

- утримувати в чистоті обладнання та приміщення,

- дотримуватись технологічної дисципліни,

- дбайливо ставитись до устаткування, інструменту, пристроїв, матеріалів,

- працюйте на справному устаткуванні, справним інструментом, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника або ліквідуйте їх власними силами, якщо це входить у ваші обов'язки,

- не користуйтесь відкритим вікном,

- дотримуйтесь вимог особистої гігієни.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір.

2.2. Уважно огляньте робоче місце, приберіть усі зайві предмети. Робочий інструмент, пристосування і матеріал розташуйте у зручному і безпечному для користування порядку, перевірите справність інструменту.

2.3. Необхідно перевірити:

- наявність і справність захисних огороджень і пристосувань,

- надійність кріплення заземляючих дротів, справність ріжучого інструменту.

3. Вимоги безпеки під час роботи


  1. Усі роботи можна виконувати тільки з дозволу керівника гуртка.

  2. Перевіряти наявність напруги можна тільки за допомогою контрольної електричної лампочки або індикатора напруги.

  1. Вмикати електричний струм можна тільки з дозволу керівника гуртка.

  2. Забороняється залишати без нагляду електричні пристрої й електромонтажні схеми, які перебувають під напругою.

5. У разі несправності, іскріння в елементах електричного кола необхідно від'єднати його від джерела струму і повідомити керівника гуртка .

6.Виконувати монтаж електричних схем, вносити в них зміни можна тільки за умови вимкненого джерела електричного струму. Виконання робіт під напругою категорично забороняється.


4.Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1 Після закінчення електромонтажних робіт або за їх тимчасового
припинення джерело електричногоструму необхідно вимкнути.

4.2.Інструменти та матеріали розмістити у відведених для них
місцях.

4.3.Прибрати робоче місце. Відходи змітати тільки спеціальною
щіткою.

4.4.Привести себе та робочий одяг в порядок. Вимити руки з милом.

4.5.Здати робоче місце черговому.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях


5.1. При виявлення несправностей під час роботи негайно вимкніть джерело електричного струму і повідомте керівника гуртка

5.2. У випадку одержання травми негайно повідомте про це керівника гуртка.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________














3.2. Зачищайте деталі на верстаті напилком або шкуркою, прикріпленою до жорсткої оправи.

3.3. Під час роботи з центрами, перевірте, чи надійно закріплено задню бабку, стежте, щоб отвір у заготовці був правильним.

3.4. Користуйтесь ключами, що відповідають гайкам і головкам гвинтів.

3.5. Стержень, який обробляєте, вибирайте такої довжини, щоб він не виступав за межі верстата.

3.6. Під час роботи забороняється:

- нахиляти голову близько до патрона, до різального інструменту;

- передавати і приймати предмети через обертові частини верстата;

- спиратися і класти лікті на верстат;

- вимірювати деталі, які обробляєте змащувати їх, чистити і прибирати стружку з верстата до його повної зупинки;

- охолоджувати різальний інструмент або деталь, що обробляється, за допомогою ганчірки;

- допускати вихід з-під різця довгої стружки;

- зупиняти верстат, гальмувати патрон рукою;

- підтримувати або ловити рукою відрізану деталь;

- відходити від верстата, не вимкнувши його.

3.7. Перед вимиканням верстата відведіть різець від деталі, що обробляється.

3.8. У випадку вимкнення струму в мережі негайно вимкніть станок.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Відведіть супорт і вимкніть електродвигун.

4.2. Приберіть стружку з верстата за допомогою щітки, а з пазів тканини - гачком. Не здувайте стружку ротом і не змітайте рукою.

4.3. Протріть і змастіть верстат. Приведіть у порядок інструмент та індивідуальні засоби захисту.

4.4. Здайте верстат керівнику гуртка.

4.5. Виходьте з майстерні тільки з дозволу керівника гуртка.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При виявленні несправності під час роботи негайно вимкніть верстат і повідомте безпосереднього керівника гуртка.

5.2. У випадку травми, пожежі негайно повідомте керівника гуртка.



_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)





Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ №______


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКАХ ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


під час роботи стамескою та долотом


І. Загальні вимоги безпеки


1.1. До роботи долотом та стамескою допускаються вихованці, які пройшли інструктажі з охорони праці, про безпечні методи роботи.

1.2. Вихованець зобов'язаний:

- виконувати правила поведінки в майстерні;

- користуватися спецодягом, запобіжними пристосуваннями;

- виконувати лише ту роботу, з якої проінструктований і до якої допущений;

- не допускати на робоче місце сторонніх осіб.

1.3. Забороняється застосовувати ручний інструмент, що має вибоїни, сколи робочих кінців, зазубрини і гострі ребра у місцях затискування рукою.


2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, волосся сховайте під головний убір.

2.2. Підготуйте своє робоче місце до безпечної роботи:

- огляньте робоче місце, приберіть непотрібні предмети і матеріали, звільніть проходи;

- матеріали, інструмент і пристосування на робочому місці розташуйте у порядку їх використання.

2.3. Перед розташуванням матеріалу вручну укладіть його на міцну опору.

2.4. Перед роботою на верстаті слід перевірити: наявність заземлення електродвигуна, корпуса верстата, електроінструменту, пускові і гальмуючі пристрої верстата.

2.5. При застосуванні електрообладнання необхідно перевірити його роботу на холостому ходу.





  1. Вимоги безпеки під час роботи


3.1.Працювати дозволяється тільки добре загостреним та справним інструментом. Ручки інструментів не повинні мати сколів, тріщин, надломів.

3.2.Під час роботи стамескою її слід тримати правою рукою за ручку,
а лівою рукою обхопити передню грань стамески. Правою рукою натискувати
на торець ручки, а лівою — регулювати напрямок різання і товщину стружки. У процесі різання стамеску необхідно розміщувати під гострим кутом до напрямку волокон.

3.3.Долота і стамески треба ставити на верстат у спеціально обладнані
гнізда, розміщувати на верстаку лезами від себе так, щоб вони не виступали за краї кришки.

3.4.Забороняється різати стамесками, впираючись грудьми або коліна
ми у заготовку. Ні в якому разі не розміщувати руку та не утримувати
нею заготовку попереду леза стамески.

3.5.При довбанні отворів забороняється здувати дрібні відходи, оскільки
можна запорошити або травмувати очі.

3.6.Передавати інструмент можна лише ручкою вперед.

3.7.Щоб не порізатися, не можна перевіряти якість загострення леза
пальцями.

3.8.Зберігати інструменти у відведених для них місцях.


4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Очистити інструменти і здати їх на зберігання.

4.2. Прибрати робоче місце, сміття і сторонні предмети з проходів.

4.3. Зняти спецодяг, вимити руки з милом.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях


5.1. При отриманні травми чи появі несправності на інструментах слід негайно припинити роботу та повідомити про це керівника гуртка.


_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________













Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області



«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ № ___


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКАХ ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


під час користування креслярським інструментом


І. Загальні вимоги безпеки


1.1. До користування креслярським інструментом допускаються вихованці , які пройшли вступний та первинний інструктажі з охорони праці, про безпечні методи роботи.

1.2. Вихованець повинен виконувати лише ту роботу, з якої пройшов інструктаж і на яку видано, завдання, не передоручайте свою роботу іншим особам.

1.3. Дотримуйтесь правил поведінки для гуртківців у кабінетах.

1.4. З метою запобігання пожежі, травм необхідно:

- утримувати в чистоті обладнання та приміщення,

- дотримуватись технологічної дисципліни,

- дбайливо ставитись до устаткування, інструменту, пристроїв, матеріалів,

- працюйте на справному устаткуванні, справним інструментом, при виявленні несправностей повідомте керівника гуртка.

- не користуйтесь відкритим вікном,

- дотримуйтесь вимог особистої гігієни.

.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір.

2.2. Уважно огляньте робоче місце, приберіть усі зайві предмети. Робочий інструмент, пристосування і матеріал розташуйте у зручному і безпечному для користування порядку, перевірите справність інструменту.




3. Вимоги безпеки під час роботи


3.1.Усі роботи можна виконувати тільки з дозволу керівника гуртка.

3.2. Уважно прочитати завдання.

3.3.Дібрати необхідний інструмент, раціонально розмістити його
на робочому місці. (Креслярське знаряддя розміщують праворуч, а
креслення — ліворуч.)

3.4.Під час виконання креслення треба сидіти прямо, не згорблюватись. Світло на креслення повинно падати зліва зверху, щоб тіні
в роботі.

3.5.Відстань від очей до креслення має бути близько ЗО см.

3.6.Під час креслення олівцем нахиляти його трохи в бік руху, не
натискуючи, щоб не зламати його та не прорвати папір. Чіткіші
лінії можна дістати, проводячи олівцем уздовж лінійки в зворотному напрямку.

3.7.Працюючи циркулем, спочатку відповідну довжину відрізка
визначити на лінійці, а потім відкласти на папері. Щоб провести
дугу кола, ніжку циркуля поставити в центр, обертаючи його за годинниковою стрілкою й нахиляючи трохи вперед. При цьому не натискувати сильно на циркуль, бо на папері залишаться помітні сліди.

3.8.Колючий та ріжучий інструмент подавати тільки незагостреним кінцем.

3.9.Загострювати олівець слід лезом від себе.


4.Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1.Після закінчення роботи інструмент протерти сухою тканиною.

4.2.Інструменти та матеріали розмістити у відведених для них
місцях.

4.3.Прибрати робоче місце.

4.4.Привести себе та робочий одяг в порядок. Вимити руки з милом.

4.5.Здати робоче місце черговому.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях


5.1. При виявлення несправностей під час роботи або у випадку одержання травми негайно повідомте про це керівника гуртка.



_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________





Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ №___


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКАХ

ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


під час розмічання та виготовлення виробу


І. Загальні вимоги безпеки


1.1. До розмічання та виготовлення виробу допускаються вихованці , які пройшли інструктажі з охорони праці, про безпечні методи роботи.

1.2. Вихованець зобов'язаний:

- виконувати правила поведінки в майстерні;

- користуватися спецодягом, запобіжними пристосуваннями;

- виконувати лише ту роботу, з якої проінструктований і до якої допущений;

- не допускати на робоче місце сторонніх осіб.

1.3. Забороняється застосовувати ручний інструмент, що має вибоїни, сколи робочих кінців, зазубрини і гострі ребра у місцях затискування рукою.


2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, волосся сховайте під головний убір.

2.2. Підготуйте своє робоче місце до безпечної роботи:

- огляньте робоче місце, приберіть непотрібні предмети і матеріали, звільніть проходи;

- матеріали, інструмент і пристосування на робочому місці розташуйте у порядку їх використання.

2.3. Перед розташуванням матеріалу вручну укладіть його на міцну опору.

2.4. Перед роботою на верстаті слід перевірити: наявність заземлення електродвигуна, корпуса верстата, електроінструменту, пускові і гальмуючі пристрої верстата.

2.5. При застосуванні електрообладнання необхідно перевірити його роботу на холостому ходу.






  1. Вимоги безпеки під час роботи


3.1Ознайомитися з графічним документом виробу, запланованого для виготовлення.

3.2.Визначити та дібрати інструменти, необхідні для виготовлення виробу. Перевірити справність інструменту. Ручки мають бути гладенько оброблені, надійно закріплені, без тріщин, задирок, а робоча частина різального інструменту — правильно загострена.

3.3.Розмістити інструмент у зручному для користування місці.

3.4.Заготовки, що підлягають ручній обробці, міцно затиснути у
верстат або інший пристрій.

3.5.Під час пиляння слід направляти пилку за допомогою бруска.

3.6.Щоб не поранитися різальним інструментом, треба класти йо
го ріжучою частиною донизу, від себе.

3.7.Передавати інструмент з рук в руки лише ручкою вперед.

3.8.Переносити інструмент можна, коли їх леза закриті або
інструмент міститься у спеціальному футлярі.


4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Почистити інструменти і здати їх на зберігання.

4.2. Прибрати робоче місце, сміття і сторонні предмети з проходів.

4.3. Зняти спецодяг, вимити руки з милом.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях


5.1. При отриманні травми чи появі несправності на інструментах слід негайно припинити роботу та повідомити про це керівника гуртка.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________

















Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ № ___


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКАХ

ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


під час художнього оздоблення виробу


І. Загальні вимоги безпеки

1.1. До роботи по художньому оздоблення виробу допускаються вихованці, які пройшли інструктажі з охорони праці, про безпечні методи роботи.

1.2. Вихованець зобов'язаний:

- виконувати правила поведінки в майстерні;

- користуватися спецодягом, запобіжними пристосуваннями;

- виконувати лише ту роботу, з якої проінструктований і до якої допущений;

- не допускати на робоче місце сторонніх осіб.

1.3. Забороняється застосовувати ручний інструмент, що має вибоїни, сколи робочих кінців, зазубрини і гострі ребра у місцях затискування рукою.


2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, волосся сховайте під головний убір.

2.2. Підготуйте своє робоче місце до безпечної роботи:

- огляньте робоче місце, приберіть непотрібні предмети і матеріали, звільніть проходи;

- матеріали, інструмент і пристосування на робочому місці розташуйте у порядку їх використання.

2.3. Перед розташуванням матеріалу вручну укладіть його на міцну опору.

2.4. Перед роботою на верстаті слід перевірити: наявність заземлення електродвигуна, корпуса верстата, електроінструменту, пускові і гальмуючі пристрої верстата.

2.5. При застосуванні електрообладнання необхідно перевірити його роботу на холостому ходу.


  1. Вимоги безпеки під час роботи


3.1.Не класти на стіл зайві матеріали й інструмент.

3.2.Стежити за своєю робочою позою, зберігаючи правильну осанку.

3.3Працювати з барвниками, розчинниками дуже обережно, не допускати їх попадання на відкриті частини тіла, особливо оберігати обличчя й очі.

3.4.Наносити лак можна тільки у не житлових приміщеннях або спеціально відведених місцях, обладнаних вентиляцією.

3.5.Руки перед лакуванням бажано змастити вазеліном, а після роботи витерти їх насухо чистою ганчіркою.

3.6.У разі попадання лаку на шкіру вимити руки з милом: якщо лак не змивається, змочити його нашатирним спиртом.

3.7.Різальний інструмент є джерелом підвищеної небезпеки, тому добирати його слід відповідно до своїх можливостей, не тримати пальці лівої руки на лінії різання, не займатися сторонніми справами під час виконання робіт.


4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Почистити інструменти і здати їх на зберігання.

4.2. Прибрати робоче місце, сміття і сторонні предмети з проходів.

4.3. Зняти спецодяг, вимити руки з милом.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях


5.1. При отриманні травми чи появі несправності на інструментах слід негайно припинити роботу та повідомити про це керівника гуртка.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________




















Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ № ___


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКАХ

ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


під час конструювання виробу



І. Загальні вимоги безпеки

1.1. До роботи по конструюванню виробу допускаються вихованці, які пройшли інструктажі з охорони праці, про безпечні методи роботи.

1.2. Вихованець зобов'язаний:

- виконувати правила поведінки в майстерні, кабінеті;

- користуватися спецодягом, запобіжними пристосуваннями;

- виконувати лише ту роботу, з якої проінструктований і до якої допущений;

- не допускати на робоче місце сторонніх осіб.

1.3. Забороняється застосовувати ручний інструмент, що має вибоїни, сколи робочих кінців, зазубрини і гострі ребра у місцях затискування рукою.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, волосся сховайте під головний убір.

2.2. Підготуйте своє робоче місце до безпечної роботи:

- огляньте робоче місце, приберіть непотрібні предмети і матеріали, звільніть проходи;

- матеріали, інструмент і пристосування на робочому місці розташуйте у порядку їх використання.

2.3. Перед розташуванням матеріалу вручну укладіть його на міцну опору.

2.4. Перед роботою на верстаті слід перевірити: наявність заземлення електродвигуна, корпуса верстата, електроінструменту, пускові і гальмуючі пристрої верстата.

2.5. При застосуванні електрообладнання необхідно перевірити його роботу на холостому ходу.





3.Вимоги безпеки під час роботи


3.1 Неухильно виконувати загальні правила безпечної праці під час роботи в майстернях,кабінетах,

3.2. Графічні документи розміщувати на спеціальних підставках.

3.3.Перед виконанням роботи уважно вивчити креслення виробу , спланувати послідовність виготовлення виробу.

3.4.Підготувати необхідні інструменти і матеріали. Розмістити їх у зручному для користування місці. На робочому місці не повинно бути нічого зайвого.

3.5.Приступати до роботи після дозволу керівника гуртка.

3.6.Виконуючи роботу, бути уважним, не відволікатись зайвими справами.

3.7. Не піднімати високо деталі під час виконання контролю розмірів

3.8.Усі складальні операції, при яких застосовують ударні та різальні інструменти, виконувати тільки за наявності на робочому місці захисного екрана.


4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Почистити інструменти і здати їх на зберігання.

4.2. Прибрати робоче місце, сміття і сторонні предмети з проходів.

4.3. Зняти спецодяг, вимити руки з милом.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях


5.1. При отриманні травми чи появі несправності на інструментах слід негайно припинити роботу та повідомити про це керівника гуртка.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________


















Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ № __


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКАХ

ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


під час пиляння деревини ножівкою


І. Загальні положення


1.1. До пиляння деревини ножівкою допускаються вихованці, що пройшли інструктажі на робочому місці про безпечні методи роботи. Ці знання закріплюють, перевіряють у межах навчальної програми. Проведення інструктажу з техніки безпеки оформляють у журналі.

1.2. Небезпечність у роботі :

- пошкодження рук, тіла під час роботи несправним інструментом;

- пошкодження рук, тіла при запилюванні без застосування пристроїв.

1.3. Виконуйте тільки роботу, яку доручив керівник гуртка


2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, заховайте волосся під головний убір.

2.2. Перевірте наявність інвентаря (щітки, совка), справність верстака (затискні коробки, упор для пиляння, затичні клини, пристрої для креслення).

2.3. Розкладіть на верстаку інструменти індивідуального користування у порядку, встановленому керівником гуртка. Все зайве приберіть.

2.4. Без дозволу керівника гуртка до роботи не приступайте.


3. Вимоги безпеки під час роботи


  1. Працювати лише гострим, добре налагодженим та справним
    інструментом.

  2. Не тримати ліву руку під час пиляння близько до зубців пилки.

  3. Під час запилювання користуватися напрямним бруском, бути уважним, щоб не поранити руки. Пиляти на повний розмах пилки можна лише тоді, коли пилка ввійде на 3...5 см у деревину.

  4. При закручуванні тятиви на лучковій пилці не слід нахиляти
    ся на неї, оскільки закрутка може вдарити в лице.

  5. Закінчивши роботу, полотно лучкової пилки повернути зубця
    ми всередину, ножівку помістити у футляр і покласти на відведене для неї місце.

6.Тирсу прибирати тільки щіткою - зміталкою. Ні в якому разі не
здмухувати, оскільки можна запорошити очі.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Залишки матеріалів, незакінчені вироби здайте керівнику гуртка .

4.2. Перевірте стан інструментів і поскладайте їх.

4.3. Приберіть робоче місце, користуючись щіткою. Не здувайте стружку і не змітайте її рукою.

4.4. Перевірте наявність та справність всіх деталей верстака.

4.5. Приведіть себе у порядок.

4.6. Виходьте з майстерні тільки з дозволу керівника гуртка .



5. Вимоги безпеки у аварійних ситуаціях


5.1. У випадку отримання травми, при виявленні несправностей під час роботи припиніть роботу і повідомте про цекерівника гуртка.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________


























Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ №_____


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКАХ

ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ

під час стругання



І. Загальні положення


1.1. До стругання деревини ножівкою допускаються вихованці, що пройшли інструктажі на робочому місці про безпечні методи роботи. Ці знання закріплюють, перевіряють у межах навчальної програми. Проведення інструктажу з техніки безпеки оформляють у журналі.

1.2. Небезпечність у роботі :

- пошкодження рук, тіла під час роботи несправним інструментом;

- пошкодження рук, тіла при запилюванні без застосування пристроїв.

1.3. Виконуйте тільки роботу, яку доручив керівник гуртка.



2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Одягніть спецодяг, застебніть його на всі ґудзики, заховайте волосся під головний убір.

2.2. Перевірте наявність інвентаря (щітки, совка), справність верстака (затискні коробки, упор для пиляння, затичні клини, пристрої для креслення).

2.3. Розкладіть на верстаку інструменти індивідуального користування у порядку, встановленому керівником гуртка. Все зайве приберіть.

2.4. Без дозволу учителя до роботи не приступайте.


3. Вимоги безпеки під час роботи

Працювати лише гострим, добре налагодженим та справним
інструментом. Ручка рубанка (шерхебеля) повинна бути міцно
закріплена на корпусі інструмента, без тріщин та сколів.

Залізко інструмента треба міцно затискувати в колодці. Його
ріжуча частина не повинна мати вибоїн, задирок.

3. На робочому місці мають бути лише ті інструменти, що
потрібні для стругання і контролю.

4. Налагоджуючи стругальний інструмент, не можна допускати,
щоб різець випав з колодки. Вибиваючи клин або різець, інструмент слід тримати над верстаком і підтримувати лівою рукою. Стругаючи, не можна натискувати правою рукою на різець рубанка або шерхебеля. Натискувати треба на подушку або задній торець колодки.

  1. Не можна перевіряти долонею якість стругання оброблюваної
    деталі та якість загострення ріжучої частини залізка (різця).

  2. Під час стругання ліву руку треба тримати так, щоб вона не
    торкалась обструганої поверхні.

  3. Усі стругальні інструменти треба класти на робоче місце бо
    ком, різцями від себе.


4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Залишки матеріалів, незакінчені вироби здайте учителеві.

4.2. Перевірте стан інструментів і поскладайте їх.

4.3. Приберіть робоче місце, користуючись щіткою. Не здувайте стружку і не змітайте її рукою.

4.4. Перевірте наявність та справність всіх деталей верстака.

4.5. Приведіть себе у порядок.

4.6. Виходьте з майстерні тільки з дозволу керівника гуртка .


5. Вимоги безпеки у аварійних ситуаціях


5.1. У випадку отримання травми, при виявленні несправностей під час роботи припиніть роботу і повідомте про цекерівника гуртка.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________



















Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____


ІНСТРУКЦІЯ №______


ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПЕРВИННОГО ІНСТРУКТАЖУ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВНА ГУРТКАХ

ДЕКОРАТИВНО - ПРИКЛАДНОГО ТА ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ

1. Своєчасно приходити на заняття в спеціальному одязі (халаті або фартусі і нарукавниках, береті), після дзвінка зайняти своє робоче місце. Переходити на інше робоче місце можна тільки з дозволу керівника гуртка

Бути уважним до повідомлень керівника гуртка. Після отримання завдання дібрати необхідний інструмент, перевірити його справність,
вивчити технологічну карту, розпочати виконання роботи.

  1. Інструменти загального користування одержувати з дозволу
    керівника гуртка.

  2. На робочому місці інструменти розміщувати в певному порядку: ті, що застосовуються частіше — ближче до себе, ті, які використовуються рідко, — далі. На робочому місці не повинно бути
    нічого зайвого.

  3. Інструментом користуватися тільки за призначенням.

  4. Під час виконання робіт не ходити без потреби по майстерні,кабінеті ,
    не розмовляти, не заважати працювати іншим гуртківцям.

  5. Робоче місце утримувати в чистоті й своєчасно прибирати
    відходи. Працювати уважно, спокійно, не поспішати.

  6. Якщо потрібно звернутися до керівника гуртка, треба підняти руку. А
    якщо керівник гуртка звертається до вихованців , — негайно припинити роботу.

  7. Без дозволу керівника гурткакатегорично забороняється вмикати
    електричні пристрої, рубильники, механічне обладнання, виносити
    з майстерні( кабінету) інструменти.

9.У разі одержання травми негайно повідомити керівника гуртка.

  1. Після завершення роботи привести себе, робочий одяг та
    місце в порядок. Інструменти покласти на відведене для них місце.
    Робоче місце здати керівнику гуртка.

11.Під час перерви всім вихованцям виходити з майстерні(кабінету), а черговим відкривати кватирки для провітрювання приміщення.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________

Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області



«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ №____


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА

ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


при прасуванні швейних виробів


І. Загальні положення


1.1. Необхідно дотримуватись правил поведінки для вихованців гуртка . Не допускається знаходження на робочому місці сторонніх осіб.

1.2. З метою запобігання пожежі необхідно утримувати у чистоті обладнання та приміщення, слідкувати за справністю заземлюючих пристроїв і захисних огороджень.

1.3. Забороняється самостійно усувати несправності електромережі та електрообладнання.

1.4. У процесі роботи необхідно дотримуватись правил особистої гігієни:

- дотримуватися чистоти;

- відпочивати, вживати їжу під час встановлених перерв у спеціально відведених місцях

- при поганому самопочутті, пораненнях, опіках звернутися до медпункту, невеликі пошкодження-обробити антисептичними розчинами і накласти бинтову пов'язку.

.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Одягніть спецодяг, волосся заправте під головний убір.

2.2. Приберіть робоче місце, перевірте:

- щоб підлога була рівною, неслизькою;

- наявність діелектричного килимка, дерев'яної решітки.

3. Вимоги безпеки під час роботи


3.1. Виконуйте тільки доручену роботу.

3.2. Забороняється:

- вимикати електрообладнання мокрими руками;

- працювати на несправному, електрообладнанні, без діелектричного килимка;

- залишати працююче електрообладнання без нагляду; вмикати його без наявності та справності заземлення, занулення та ізоляції проводів живлення;

- проводити роботу, якщо на підлозі розлита вода.

3.3. Ставте праску на азбестову, мармурову або керамічну підставку, стежте за її нормальною роботою, щоб підошва праски не доторкалась до шнура.

3.4. Остерігайтеся рухомих частин електрообладнання. Не спирайтесь на електрообладнання та огородження.

3.5. Не допускайте розпилення, розливання миючих засобів.

3.6. Не передоручайте іншим особам роботи на електрообладнанні.


4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. Після закінчення робіт обов'язково вимкніть все електрообладнання, воду.

4.2. Приберіть робоче місце.

4.3. Зніміть спецодяг і складіть у відведеному для цього місці.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Вимкнути електрообладнання у таких випадках:

- при раптовому припиненні подачі електроенергії;

- при загорянні обмотки електродвигуна або проводів;

- при наявності запаху гуми, пластмаси;

- при виявленні несправності у роботі обладнання або при появі небезпечної напруги на струмонепровідних частинах електрообладнання.

5.2. При виникненні аварії або ситуації, яка може призвести до аварії, нещасного випадку, зупиніть роботу обладнання, забезпечте огорожу небезпечної зони, попередьте про небезпеку тих, хто працює поруч. При необхідності вживайте заходів для евакуації працюючих із небезпечної зони.

5.3. Повідомте про випадок адміністрацію, до ліквідації аварії самі не приступайте.

5.4. Умійте надавати першу (долікарську) допомогу потерпілому.


_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________











Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____


ІНСТРУКЦІЯ №____


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКУ ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


під час роботи при вишиванні виробів

1.Загальні положення

1.1. Інструкція з безпеки під час роботи при вишиванні виробів поширюється

на всіх учасників навчально-виховного процесу під час проведення

практичних занять на гуртках декоративно – прикладного та технічного напряму.


2.Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Звільніть робоче місце від усяких непотрібних для роботи предметів і

матеріалів.

2.2. Перевір кількість голок перед початком роботи.

2.3. Починай виконувати завдання тільки з дозволу керівника гуртка.

2.4. Виконуй тільки ту роботу, яка передбачена завданням або доручена керівником гуртка.

3. Вимоги безпеки під час роботи

3.1Не вколюй голку в оброблюваний матеріал або в свій одяг. В жодному разі

не бери голку до рота.

3.2. Під час роботи вколюй голку в спеціальну подушечку.

3.3. Запасні голки зберігай в гольнику в сухому місці.

3.4. Передавай голку товаришу тупим кінцем.

3.5. Коли шиєш, користуйся наперстком.

3.6. Не використовуй голку замість булавки.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Прибери робоче місце.

4.2. Перевір кількість голок після закінчення роботи. Обовязково знайди

ті голки, яких не вистачає.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. У випадку отримання травми, при виявленні несправностей під час роботи припиніть роботу і повідомте про це керівника гуртка.


_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________

Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області

«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____


ІНСТРУКЦІЯ №____


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ДПМ ТА НАУКОВО – ТЕХНІЧНОГО НАПРЯМІВ


під час роботи при вязанні виробів


1.Загальні положення

    1. Інструкція з безпеки під час роботи при вязанні виробів поширюється

на всіх учасників навчально-виховного процесу під час проведення

занять на гуртках декоративно – прикладного та технічного напряму .

2.Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Звільніть робоче місце від усяких непотрібних для роботи предметів і матеріалів.

2.2. Клубки з нитками розміщуй в спеціальних пластмасових ємностях для клубків або ж у коробці чи кошику на підлозі.

2.3. Починай виконувати завдання тільки з дозволу керівника гуртка.

2.4. Виконуй тільки ту роботу, яка передбачена завданням або доручена керівником гуртка.

3.Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Вязати слід, сидячи на стільці із спинкою.

3.2. Не нахиляйся низько над завданням і не сутулься.

3.3. Не слід забувати, що спиці та гачок досить гострі і можуть поранити вас і тих, хто знаходиться поруч.

3.4. Не можна сидіти близько один біля одного під час вязання.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Залишки матеріалів, незакінчені вироби здайте керівнику гуртка

4.2. Перевірте стан інструментів і поскладайте їх футляр.

4.3. Приберіть робоче місце.

4.5. Приведіть себе у порядок.

4.6. Виходьте з кабінету тільки з дозволу керівника гуртка .

5. Вимоги безпеки у аварійних ситуаціях

5.1. У випадку отримання травми, при виявленні несправностей під час роботи припиніть роботу і повідомте про це керівника гуртка.

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________


Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____



ІНСТРУКЦІЯ №____


З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ВИХОВАНЦІВ НА ГУРТКУ ХУДОЖНЬО - ЕСТЕТИЧНОГО НАПРЯМУ


під час виконання хореографічних вправ


1.Загальні положення

1.1. До виконання хореографічних вправ допускаються вихованці, які пройшли вступний та первинний інструктажі з охорони праці про безпечні методи роботи та медичний огляд.

    1. Інструкція з безпеки під час виконання вправ з хореографії поширюється

на всіх учасників навчально-виховного процесу під час проведення занять на хореографічних гуртках.

1.3.Вихованець повинен виконувати лише ту роботу, з якої пройшов інструктаж і на яку видано, завдання.

1.4. Дотримуйтесь правил поведінки для гуртківців у тренувальному залі.

1.5. У процесі роботи можлива поява таких небезпечних та шкідливих факторів, стосовно до яких необхідно дотримуватися правил безпеки:

- дія електричного струму.

1.6. З метою запобігання пожежі, травм необхідно:

- утримувати в чистоті обладнання та приміщення,

- дотримуватись поведінки ,

- дбайливо ставитись до обладнання, пристроїв,

- працюйте на справному обладнані, при виявленні несправностей повідомте безпосереднього керівника.

- не користуйтесь відкритим вікном,

- дотримуйтесь вимог особистої гігієни.


2.Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Зал відкривається за 5 хв. до початку занять.

2.2. Заходити до зали у присутності педагога. у формі встановленого зразка. (трико, купальник), у спеціальному взутті із зібраним волоссям.

2.3. Починай виконувати завдання тільки з дозволу керівника гуртка.

2.4. Виконуй тільки ту роботу, яка передбачена завданням або доручена керівником гуртка.



3.Вимоги безпеки під час роботи

3.1. Не сиди і не висни на балетних верстатах.

3.2. Не підходь і не грай на фортепіано, щоб уникнути травм кришкою.

3.3. Не сиди на підвіконнях, самостійно не відкривай і не закривай вікна.

3.4. Дбайливо і обережно поводитися з реквізитом і сценічними костюмами.

3.5. Чітко виконуй вправи за керівником гуртка .

3.6. У разі травми, нездужання звернися до педагога.

3.7. Без дозволу педагога не включай теле-, відео-, аудіоапаратуру.

3.8. Обережно і уважно виконуй вправи.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Реквізит і сценічні костюми здайте керівнику гуртка.

4.2. Перевірте стан робочого місця.

4.3. Приберіть робоче місце.

4.5. Приведіть себе у порядок.

4.6. Виходьте із зали тільки з дозволу керівника гуртка .

5. Вимоги безпеки у аварійних ситуаціях

5.1. У випадку отримання травми, при виявленні несправностей під час роботи припиніть роботу і повідомте про це керівника гуртка.

5.2. При затопленні приміщення, при виникненні пожежі повідомте про це керівника гуртка

_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________























Арбузинський районний Будинок творчості школярів

Арбузинської районної ради Миколаївської області


«Затверджено»

наказ директора Арбузинського районного

Будинку творчості школярів

від _________________№ _____




ІНСТРУКЦІЯ №_____

ЩОДО НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ НА ЗАНЯТТЯХ ШКОЛИ БЕЗПЕКИ

1. Загальні вимоги надання першої (долікарської) допомоги

Під час проведення занять Школи безпеки у спортивних залах, на відкритих майданчиках, під час змагань та інших фізкультурно-оздоровчих заходів внаслідок необережного поводження із спортивними приладами, при виконання вправ можливі травми, пошкодження. У всіх випадках травм або пошкоджень необхідно звернутися до медичного працівника та лікувальної установи. Надання першої (долікарської) допомоги потерпілому дозволить полегшити стан і зменшити термін післятравмового періоду реабілітації.


2. Правила надання першої (долікарської) допомоги

Удари

Внаслідок удару об твердий предмет або падіння можуть пошкодитись м'які тканини, розтягнутися зв'язки. Це проявляється у вигляді припухлості, синця в місці удару.

Щоб надати першу допомогу, треба створити спокій пошкодженій ділянці й покласти на неї 3-4 рази холод (щоразу на 1 годину з інтервалами 15 - 20 хв).

За умови удару голови треба забезпечити спокій. Під час транспортування постраждалого слід покласти на спину, підклавши під голову подушку або м'яку тканину. Не можна дозволяти вихованцю з такою травмою самостійно йти до лікарні.


Переломи, вивихи

Основними ознаками перелому є різкий біль, що посилюється при спробі рухатися, припухлість, що поступово збільшується у місці пошкодження, деформація. Діагноз перелому може встановити тільки лікар. У разі вивиху відбувається зміщення з'єднаних кісток.

Якщо є підозра на вивих, перелом, підвивих, розтягнення зв'язок, не можна пробувати вправляти, тягти за пошкоджене місце. Необхідно створити максимальний спокій, нерухомість пошкодженої частини тіла за допомогою транспортної шини - твердого матеріалу, обгорнутого в м'яку тканину. Шину треба прибинтувати так, щоб вона захоплювала суглоби нижче і вище від місця пошкодження. У разі перелому кісток гомілки укладають дві шини із зовнішнього і внутрішнього боків ноги від стопи до верхньої третини стегна.

У разі перелому стегна одну шину розміщують уздовж зовнішнього боку від пахвової западини пошкодженого боку до стопи, а другу — уздовж внутрішнього боку від паху до стопи. Шини туго прибинтовують до ноги бинтами або рушниками у 3 - 4 місцях. Стопу фіксують тугою повязкою.

У разі перелому руки, ключиці або вивиху кісток у плечовому або ліктьовому суглобі руку притискують до тулуба, закріплюють повязкою.


Утоплення

Витягши потерпілого з води, необхідно швидко очистити йому порожнину рота і витягти язик, щоб він не западав у горлянку. Ставши на праве коліно, покласти потерпілого вниз обличчям на ліве стегно, упираючись ним у нижню частину грудної клітини. У ділянці нижніх ребер натиснути на спину, щоб звільнити від води та інших предметів дихальні шляхи. Потім покласти потерпілого на спину, щоб голова була відкинута назад, на тверду поверхню й почати штучне дихання способом «із рота в рот». Разом із штучним диханням здійснюють нагрівання розтиранням тіла.


Обмороження

Ознаки обмороження — оніміння пошкодженої частини тіла, збліднення, а потім посиніння шкіри і набряклість. Біль на початку не відчувається, але при відігріванні обмороженої ділянки з'являється різкий біль. Для надання першої допомоги треба внести потерпілого у тепле приміщення, розведеним спиртом розтерти побілілі місця до появи чутливості шкіри, а потім накласти пов'язку з вазеліном. Потерпілого необхідно напоїти гарячим чаєм.

Якщо шкіра в місці обмороження набрякла і набула червоно-синюшного відтінку, розтирати її не можна. Необхідно протерти тими самими розчинами й накласти суху стерильну пов'язку.


Поранення

Під час надання першої допомоги у разі поранення необхідно зупинити кровотечу, накласти стерильну пов'язку й доставити потерпілого до лікаря.

Той, хто надає допомогу при пораненні, повинен з милом помити руки, а якщо це неможливо — намазати пальці йодною настоянкою. Доторкуватися до рани навіть вимитими руками не дозволяється. Не дозволяється обмивати рану водою.

При незначних порізах рану обробляють йодною настоянкою і накладають марлеву пов'язку, яка захищає організм від мікробів і сприяє швидкому зсіданню крові.

При пораненні склом або іншим предметом рану промивають великою кількістю дистильованої води або тампоном, змоченим етиловим спиртом або розчином перекису водню; виймають осколки скла і знову промивають рану спиртом або розчином перекису водню. Якщо рана забруднена, бруд видаляється тільки навкруги, але ні в якому разі не з глибинних шарів рани. Шкіру навколо рани обробляють йодною настоянкою або розчином брильянтової зелені, перев'язують і звертаються в медпункт.

У разі кровотечі у вигляді крапель або рівної струмини під тиском судину, яка кровоточить, потрібно притиснути до кістки вище від місця поранення, а якщо це кровотеча на руці або нозі, то після цього максимально зігнути кінцівку в суглобі та забинтувати його в такому положенні. Потім накладають джгут на 5—10 см вище від рани, під джгут необхідно підкласти тканину або марлеву пов'язку, а також записку про час його накладання. Джгут не можна залишати на кінцівці довше ніж 1,5 год.



_____________________________ ____________ ___________________


(посада керівника підрозділу / організації / розробника) (особистий підпис) (прізвище, ініціали)


УЗГОДЖЕНО:

_____________________ _____________ ______________________







Кiлькiсть переглядiв: 3070

Коментарi

  • Knigosfera.com.ua

    2016-11-06 22:55:55

    Знижка 20% на зошити, підручники та методичну літературу + безкоштовна доставка! http://knigosfera.com.ua/ Зробити замовлення або проконсультуватися Ви можете за телефонами: 097-782-50-57, 095-150-95-41, 063-988-98-77...